6 CARA PALING MUDAH TINGKATKAN PENGELUARAN SUSU IBU

Assalamualaikum,

Hari ni saya nak kongsi bagaimana kita boleh tingkatkan penghasilan susu ibu. Ramai ibu-ibu sekarang telah di dedahkan dengan kebaikan susu ibu. Seperti yang kita ketahui susu ibu adalah susu yang terbaik.

Tapi bagi yang tidak berkesempatan untuk menyusu bayi, kita tidak boleh untuk menyalahkan mereka, faktor kesihatan juga menjadi penghalang untuk mereka meneruskan niat mereka untuk menyusu bayi sehingga la ia berumur 2 tahun.

Ramai ibu-ibu yang berkerjaya telah pun berjaya mencari jalan untuk tingkatkan penghasilan susu dengan pelbagai cara termasuk la saya sendiri. Pengalaman menyusu setiap anak adalah berbeza

Saya nak kongsikan pengalaman menyusu anak yg ke 4. Saya sendiri akui pernah juga gagal masa anak pertama akibat kurang pengetahuan tentang cara, teknik dan kepentingan susu ibu. Bangkit semula selepas gagal memanfaatkan kelebihan susu yang banyak tapi tak tahu teknik untuk kekalkan dan penyimpanan susu ibu yang betul

Saya akan kongsikan cara mudah yang saya sendiri amalkan dengan anak ke 4 bagi mengekalkan serta meningkatkan penghasilan susu ibu.

6 CARA MUDAH TAMBAH SUSU IBU

1. Mula pump susu dalam tempoh berpantang

Saya akan mulakan sesi mengumpul stok EBM sejak dalam pantang lagi, seminggu lepas bersalin bermula la episod pump susu. kerana dalam fasa ini bayi kita banyak tidur dari berjaga, proses pump berjalan dengan lancar lagi,

2. Kerap pump / kosongkan Cik B

Lagi kerap kita pump dan kosongkan cik B lagi banyak lagi la susu terhasil, kalau boleh kita pump masa baby tidur @ 4jam sekali. kadang2 mesti kita risau kan nanti baby nak minum susu dah habis, percaya la yang susu akan sentiasa ada selagi kita menyusu dan pump. “Powerpumping” pun antara salah satu teknik untuk banyakkan susu. Kene jadi burung hantu kalau nak buat teknik ni, baru effektif

3. Banyak minum air suam

Ramai yang risau kalau dalam pantang tak boleh nak minum air banyak-banyak nanti perut buncit saya langgar pantang ni sebab nak pastikan pengambilan air dalam badan cukup dan bantu untuk penghasilan susu juga. Yang tak boleh tu makan berulam air, tu yang saya jaga

4. Banyak Makan sayur hijau dan lobak cina/Putih

Saya akan pastikan menu berpantang saya ada sayur bewarna hijau dan lobak putih, saya paling suka Brokoli, kalau masak stim sahaja tabur dengan lada hitam pun dah sedap

5. Roti dan milo stok ketika lapar

Pernah alami gigil lapar tak? Jangan terkejut kalau menyusu ni kita akan kerap lapar, siap sedia la stok makanan ya. Roti ni kesukaan saya sebab bila lapar je saya suka cicah roti dan milo, tak lama lepas tu Cik B bengkak dan penghasilan susu semakin bertambah. Lepas tu boleh la sesi pump, boleh dapat dalam 6oz sekali pump tu.

6. Pengambilan vitamin semasa berpantang

Saya memang akan pastikan pengambilan vitamin dari mengandung sampai bersalin, ia membantu dalam mengekalkan tenaga dan tingkan imun badan sebelum, semasa dan selepas bersalin. Untuk pastikan badan saya sihat dan susu yang dihasilkan lebih banyak saya mengamalkan Set Penyusuan Shaklee

pengambilan ESP dan Alfalfa pun membantu untuk hasilkan susu yang banyak, serta pekat baby pun cepat kenyang dan tidur lebih lena. Ibu pun kekal bertenaga.

Teknik ni yang di kongsikan adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri, untuk di kongsikan bersama supaya dapat membantu ibu-ibu lebih yakin untuk mencari teknik ataupun cara bagi bayakkan susu ibu. Teknik ini amat membantu saya sebagai seorang ibu yang berkerjaya dan masa lebih banyak berada di tempat kerja berbanding berada di rumah nanti.

Untuk pastikan stok EBM sentiasa cukup bukan juga mudah kan, yang penting ibu-ibu rajin dan tidak stress juga ya, insyallah semunya akan di permudahkan. Tekad untuk susukan bayi dengan susu ibu secara ekslusif akan tercapai.

Bagi ibu-ibu yang ingin mencuba Set Penyusuan Shaklee,  boleh la berhubung terus dengan saya

Pengedar Shaklee Sg Buloh & Damansara

SURYA 012.6200176

ig: @makcun_jual_shaklee

[…]

Resepi Bancuh ESP Pasti Anda Nak Cuba

Terbayangkan keenakkan nya? Pasti anda akan tertanya macam mana nak bancuh ESP Shaklee ni? Dah beli tapi tak tau nak bancuh? Memang rugi sangat kalau tak pelbagaikan Resepi ESP ni. . Hari ni saya nk kongsikan Resepi ESP yang super sedap. Sebenarnya jika kita bancuh begitu sahaja pun boleh, tak de salahnya sebab rasa asli Read more about Resepi Bancuh ESP Pasti Anda Nak Cuba[…]

7 Kebaikan ESP Shaklee Yang Anda Perlu Tahu

Hari ni Surya nak kongsi tengtang kebaikan ESP.  ESP merupakan produk yang menjadi pilihan ramai customer. Mesti anda tertanya-tanya ape yang best sangat kan. Meh  nak story kebaikan ESP ni. Menyediakan 9 asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia.  Kebaikan ESP memang tiada tandingannya. Tahukah anda yang satu hidangan ESP Shaklee bersamaan dengan Read more about 7 Kebaikan ESP Shaklee Yang Anda Perlu Tahu[…]