Kenali Penyakit Tibi dan 5 Cara Pencegahan yang Berkesan

Apakah Penyakit Tibi? Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Ia disebabkan oleh kuman mycobacterium bacillus yang diternui oleh Dr. Robert Koch pada 24 Mac 1882 di Jerman, berwama merah, halus dan hanya boleh dilihat menggunakan mikroskop.   Credit photo:healthcare.bioquell.com Dianggarkan 90 peratus daripada kuman tibi biasanya menyerang paru-paru atau Read more about Kenali Penyakit Tibi dan 5 Cara Pencegahan yang Berkesan[…]

10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa

Puasa ni tak mudaratkan kesihatan ke? Cukup ke pengambilan air setiap hari? Kalau ikutkan banyak sangat persoalan kenapa kita kena bertahan lapar dan dahaga (puasa), bukan takat orang muslim kene wajib tahu yang non muslim pun mesti tertanya kan kenapa la kene puasa ni Ok, Cek Su nak kongsikan sikit kenapa muslim berpuasa Kenapa Muslim Read more about 10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa[…]

Penafian

Penafian ini berkaitan blog/laman web milik saya yang berkisar tentang pemakanan organik dan produk Shaklee.  Saya bukan doktor mahupun pakar perubatan dan saya ingin pembaca tahu yang blog/laman web ini tak pernah dinilai oleh Badan Pemakanan dan Dadah mana-mana negara.  Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh Read more about Penafian[…]

Dah la sakit, kena Jahit hidup-hidup pulak lepas bersalin.Betul ke ni??

Ramai mempersoalkan mengapa jahitan episiotomi dilakukan tanpa bius dengan erti kata lain, ibu akan merasakan seolah mereka dijahit hidup-hidup. Ada juga mempersoalkan keperluan episiotomi itu sendiri dilakukan semasa proses labour.  Ada juga yang tidak pernah mendengar tentang episiotomi… Bukan sedikit kisah kembali semula ke wad semasa dalam pantang kerana wound breakdown. Akibat menyapu minyak gamat, Read more about Dah la sakit, kena Jahit hidup-hidup pulak lepas bersalin.Betul ke ni??[…]

TEKNIK MUDAH BANTU IBU MENYUSU ANAK TOLAK BOTOL SUSU LEBIH SANGGUP BERLAPAR

​Assalamualaikum, hari ni saya nak sangat kongsi pengalaman sendiri yang memang tak kan ku lupakan. Pernah tak ibu-ibu alami masalah anak tak nak minum botol? Ini selalunya berlaku pada ibu-ibu yang menyusu badan sepenuhnya dari bersalin hingga lah sekarang. Alhamdulillah saya diberi peluang menyusu badan sepenuhny sehingga kini anak ke-4 yang berumur 4bulan. Walaupon saya di Read more about TEKNIK MUDAH BANTU IBU MENYUSU ANAK TOLAK BOTOL SUSU LEBIH SANGGUP BERLAPAR[…]

PENGEDAR SHAKLEE SG.BULOH & DAMANSARA

Kamilah founder lovesihatblog.WordPress.com.my yg dahulunya dikenali sebagai lovesihat.com Pengedar besar sekitar Sg Buloh & Damansara Untuk dapatkan produk & konsultasi kesihatan secara percuma boleh (call/sms/WhatsApp) kami ya. Cod : Sg Buloh, Paya Jaras, Kuang, Kundang, Rahman Putra, Matang Pagar, Saujana Utama, Damansara Damai, Bdr Sri Damansara Penghantaran secara Pos ke seluruh Malaysia. Disebalik kejayaan saya Read more about PENGEDAR SHAKLEE SG.BULOH & DAMANSARA[…]

Gajet Bantu Anak Kenal Huruf Seawal 2 Tahun

Assalamualaikum w.b.t Hari ni su nak kongsikan satu topik hangat para ibu bapa yang kebanyakkan tidak bersetuju dengan penggunaan Gajet untuk anak-anak. Setiap pendapat tidak ada salahnya kalau itu yang terbaik untuk anak-anak kita kan. Perbezaan dan pencangahan pendapat memang akan tetap ada. Mungkin bagi saya berbeza pendapat. Saya Ibu kepada 4 orang cahaya mata Read more about Gajet Bantu Anak Kenal Huruf Seawal 2 Tahun[…]

10 Tips Berjaya Bantu Anak Putus Pampers Dalam Tempoh 7 Hari

Assalamualaikum w.b.t Hari ni saya ingin kongsikan pengalaman sendiri bagaimana untuk melatih anak yang lambat bercakap untuk putus pampers dalam tempoh 7 hari Anak saya sekarang berumur dalam 3tahun, dan merupakan anak ke-3 dari 4 orang anak. Yang membuatkan saya nak juga latih dia dalam usia yang masih kecil. Salah satu sebab sudah tentu la Read more about 10 Tips Berjaya Bantu Anak Putus Pampers Dalam Tempoh 7 Hari[…]

Elak Kematian Mengejut Bayi Dengan Cara Tidur Yang Betul

Assalamualaikum w.b.t Banyak kes kematian bayi di sebabkan oleh SIDS. Ape SIDS tu? (SIDS-Suddent Infant Death Syndrom). Bagaimana untuk kita kurangkan risiko terjadinya SIDS ni. Salah satu cara dalah dengan menidurkan bayi dengan posisi yang betul. Tidur pun boleh akibatkan kematian?. Sebagai ibu bapa perkara ni tidak boleh di pandang remeh. Bayi sememangnya banyak memghabiskan Read more about Elak Kematian Mengejut Bayi Dengan Cara Tidur Yang Betul[…]

PENGEDAR SHAKLEE SG BULOH DAN DAMANSARA

Assalamualaikum, Saya nak perkenalkan diri secara ringkas pada yang masih belum pernah jumpa atau ber urusan dengan saya, tak kenal maka tak cinta kan….bagi yang dah kenal dan jadi pelanggan tetap saya, terima kasih sangat2 sebab setia menyokong dan berpuas hati dengan servis yang diberikan selama ini. Boleh panggil saya Pn.Surya dan suami saya En.Mizam, Read more about PENGEDAR SHAKLEE SG BULOH DAN DAMANSARA[…]